fredag 10 juli 2009

Belöning, mer än bara förstärkning

På kurs hos Maria stimuleras man verkligen till att tänka en hel del på hur man belönar. Varje kurs tar hon (som tur är) upp vilken central roll belöningarna har.

Med vad man belönar, var/i vilken riktning man belönar och hur belöningen "serveras" påverkar hundens förväntningar inför övningen och därmed hur beteendet kommer att se ut i framtiden. Just det är ingen nyhet direkt, men efter helgens prat om förberedelser så blir det uppenbart att det finns en annan komponent i det också...

En belöning är också en del i förberedelsen inför nästa repetition (vare sig man vill eller inte). Allt som händer innan ett utförande kommer att påverka om hunden är i ett lämpligt läge avseende attityd, placering (hundens placering alltså) och belöningsförväntan för att starta en repetition. Tyvärr blir väl även ett felande en del i förberedelsen vilket kan vara problematiskt (blir hunden låg av en utebliven belöning så är ju det en dålig förberedelse inför ett moment där man vill ha positiv attityd och/eller fart etc).

Jag tror att just det här har en hel del att göra med om man kommer i en positiv eller negativ spiral när man tränar. Därför kan det ibland behövas att man sänker kriterierna rejält ibland för att få anledning att belöna = sätta hunden i ett bra läge för att göra rätt = öka oddsen för att till slut få lyckade repetitioner på den nivån där man först provat men kört fast.

Den del av förbättringen under passet som beror av bra förberedelser är inget som automatiskt kommer följa med till nästa pass, men så länge som man är medveten om att en del i utförandets förbättring beror av bra förberedelser (lämpliga belöningar) så måste det vara bäst att förbereda hunden så bra som det bara är möjligt i väntan på att själva momentet betingats med rätt sorts sinnestämning och förväntan. Den dagen det har det kommer attityden/farten/riktningen/utförandet vara precis så som man vill på första försöket (åtminstone om man har varit duktig på att bygga in fungerande momentförberedelser så att hunden vet vilket moment som är på gång och slipper tänka för mycket när signalen väl kommer).

2 kommentarer:

  1. Tjena
    Låter som ett toppen trevligt läger!! Weto är klar för lite Caki-bus vilken kväll som helst nästa vecka ;-)

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du gillade artiklarna. :-D Ska läsa runt en del här också... verkar finnas mycket intressant.

    SvaraRadera